Спад на сделките с имоти през второто тримесечие на годината

Имотният пазар в страната продължава да забавя темповете си

Снимка: Wikipedia Снимка: Wikipedia

Пазарът на имоти в България продължава да забавя темповете. Броят на сделките общо за страната отбелязва спад през второто тримесечие спрямо второто тримесечие на 2016 и за полугодието спрямо първата половина на 2016, пише Investor.bg.

От една страна намалението се дължи на забавянето на ръста на сделките в най-големите градове. При експлозивното възстановяване на пазара преди повече от две години резките ръстове в големите градове компенсираха неактивните по-малки пазари в страната, като се превърнаха в двигател на целия имотен сектор.

Със забавянето на големите пазари обаче картината се променя и неактивните малки населени места отново заемат по-видим дял.

Други фактори, които оказват влияние върху данните, са продължаващите сделки за имоти в строеж, които не се отчитат никъде до окончателното им изповядване, както и забавящата се активност на купувачите. Хората, които отлагаха покупката на жилище заради кризата, вече придобиха имот, парите на вложителите от КТБ са също оползотворени и вложени. Остават младите семейства/домакинства и някои инвеститори, които търсят алтернатива на депозитите. Делът на депозитите в банките обаче, с които би могло да се направи такава инвестиция, не са кой знае колко.

Същевременно обаче при ипотеките продължават да се отчитат силни ръстове, което е индикация за силна активност по рефинансиране заради по-изгодните лихвени нива в момента и предвид вероятността лихвите да започнат да растат след края на тази година.

Общият брой сделки, отчетени от Агенцията по вписванията, за второто тримесечие е 54 613. Това е с 47% повече спрямо обичайно неактивното първо тримесечие, но с 2,8% по-малко спрямо второто тримесечие на 2016.

За първата половина на годината сделките достигат 93 674, което е с 5,5% по-малко спрямо същия период на миналата година.

Същевременно изтеглените ипотеки за периода април-юни са 16 816 и се увеличават с почти 39% спрямо първото тримесечие. На годишна база ръстът достига 30,8%.

За полугодието общият брой на ипотеките е малко под 28 900, което е с 29% повече спрямо първата половина на миналата година.

В столицата София броят на сделките през второто тримесечие достига 7 442 и нараства с 48% за тримесечието и с почти 9% на годишна база. Броят на сделките за полугодието е 12 465, като се увеличава с 4% спрямо първата половина на 2016.

При ипотеките, отпуснати в София град, ръстът за тримесечието е 45,75%, а на годишна база – 31%.

 

Последни новини
Още от Новини