ГЕРБ предлага ограничаване на кешовите плащания до 5 хил. лева

Новият праг трябва да влезе в сила от 1 януари 2018

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

ГЕРБ внесе предложение прагът за кешови плащания да бъде намален до 5 хил лева. Новият праг следва да влезе в сила от 1 януари 2018. Това съобщи пред журналисти председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, предава БТА.

Тя уточни, че вчера е изтекъл срокът за предложения между първо и второ четене на промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и те ще бъдат обсъдени утре в бюджетната комисия, предаде Investor.bg

С измененията, внесени от Министерския съвет, се предлага нормативно регламентираният праг за ограничаване на плащания в брой в страната да бъде поетапно намален от 10 хил. лв. до 1 хил. лв. за срок от две години, като мярка за ограничаване на сивата икономика.

Менда Стоянова обясни, че са имали много срещи с предприемачи и с граждани и са поискали и анализ.

В крайна сметка решихме, че 5 хил. лева е прагът, на който може да се получи баланс между рестрикциите, които налага законът с цел изсветляване на икономиката и това да не се затрудни бизнесът и хората в техния стопански живот, посочи тя. Според нея трябва да продължат стъпките за ограничаване на сивата икономика, защото резултатите са налице.

Ограничението за кешовите плащания беше първо 15 хил. лева, след това се намали на 10 хил. лева. Мисля, че едно плавно намаляване до 5 хил. лева е правилната стъпка, коментира Менда Стоянова.   

Последни новини
Още от Новини