Тръмп изпада в положение на изолация на срещата на Г20

Калоян Методиев, политолог, Светът е бизнес, 07.07.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Тръмп се опитва да си направи собствен лагер в Източна Европа, с който да се противопостави както на руснаците, така и на Западна Европа. Друг акцент, който прави впечатление, в продължаващото напрежение между Берлин и Вашингтон.

Това коментира в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков политологът Калоян Методиев.Припомняме, че днес и утре (7 и 8 юли) в германския град Хамбург се провежда среща на лидерите на страните от Г20. С какви нагласи влизат различните държави?

„Този път Меркел и Германия не са сами, като към тази група се приближава и Китай. Великобритания пък се опитва да поддържа една балансираща позиция“, допълни той.

„Полша очевидно е част от лагера на Тръмп, но тя не е страна от Г20. В Г20 Тръмп може да се окаже в изолация. Най-близкия му съюзник там е Великобритания, но той не направи визита в Лондон, Тереза Мей не подкрепи решението му да изтегли САЩ от Парижкото споразумение“, каза политологът.

„САЩ е в изолация на Г20, като дори и отношенията с традиционният съюзник на Вашингтон Турция са много обтегнати“, посочи Методиев.

Продължението на разговора вижте тук:

 

Последни новини
Още от Новини