Вучич поиска от Могерини бързо приемане на Сърбия в ЕС

Могерини също така бе модератор на разговор, втори по рода си в историята, между сръбския и косовския президент

Александър Вучич и Федерика Могерини на форума в Дубровник. (30.06.2017) Снимка: Facebook/ Александар Вучић Александър Вучич и Федерика Могерини на форума в Дубровник. (30.06.2017) Снимка: Facebook/ Александар Вучић

Сръбският президент Александър Вучич е поискал от Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини процесът на приемане на западната ни съседка в Европейския съюз да бъде забързан. Това съобщава РТС (Радио-Телевизиja Србиjе).

„Смятам, че получихме разбиране от страна на Могерини, че трябва точно да знаем кога ще станем член, а не да се бъдем като „гъска в мъглата“, която следва верният път, но не знае кога ще той свършва“, каза Вучич.

Въпросите за евроинтеграцията на Сърбия ще бъдат обсъдени и на предстоящата на 14 юли среща между Вучич и Доналд Туск.

По време на днешните разговори с Федерика Могерини в Брюксел сръбският президент също така се срещна и с държавния глава на непризната от Белград република Косово Хашим Тачи.

Двамата са се договорили за продължаване на диалога по оста Белград-Прищина и нормализирането на отношенията между двете страни.

„Разговаряхме за същината, съдържанието на двустранния диалог и бъдещето. Остава месец, за да се договорим за размяната на визити и продължаване на диалога“, заяви Вучич.

„Надявам се, а и съм уверен, че е възможно да се постигне помирение между сърбите и албанците. Това е в интерес на Косово, Сърбия и на региона като цяло“, каза на свой ред Тачи.

Срещата между сръбския и албанския президент е историческа и втора по рода си, след като през 2013 такава бе организирана между тогавашните държавни глави на двете страни Томислав Николич и Ятифете Яхяга.  

Последни новини
Още от Новини