БНБ изчислява индекса за овърнайт депозитите по нова методика

Новият индекс има по-широк обхват, включващ всички лицензирани банки и клонове у нас

Снимка: Dinka Spirovka/ Bloomberg News Снимка: Dinka Spirovka/ Bloomberg News

Българската народна банка (БНБ) започва да изчислява по нова методика индекса за сключените сделки с овърнайт депозитите, предаде Investor.bg

Решението за това беше взето на заседание на Управителния съвет на централната банка, провело се в средата на март.

Със своето решение институцията преустановява изчисляването на справочния индекс "ЛЕОНИА" и го замества с "ЛЕОНИА плюс", който за вече ще бъде базата за изчисляване на основния лихвен процент (ОЛП).

На заседанието си на 30 юни от БНБ определят ОЛП за юли в размер на 0%, става ясно още от съобщение на централната банка.

Новият индекс има по-широк обхват от доставчици на данни - в него се включват всички банки, лицензирани от БНБ, както и клонове на чуждестранните банки у нас. Променен е и подходът при отразяване на дните, в които няма сключени сделки по предоставяне на необезпечени овърнайт депозити в левове.

В средата на март от БНБ решиха и да преустановят изчислението на справочните индекси "СОФИБИД" и "СОФИБОР". Това ще стане от 1 юли 2018 година и е свързано с прилагането на европейски регламент за индексите, използвани като бенчмаркове за целите на финансови инструменти и договори.

Последни новини
Още от Новини