Фиксират статута на националните курорти в България

60% от туризма по Черноморието е семеен

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

„Подготвяме промени в Закона за туризма, с които ще се определи статута на националните курорти. Идеята е по този начин да се регулират инфраструктурата, архитектурния им облик и всички въпроси, свързани с преместваемите обекти в тях и всички други дейности, които се извършват на територията на националните курорти“. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова, съобщават от ведомството. Тя добави, че именно националните курорти изграждат имиджа на дестинацията.

Министърът на туризма коментира, че от януари до май месец 2017 посещенията на чуждестранни туристи у нас бележат ръст от почти 13% спрямо същия период на 2016. По думите й съобразно класациите на големите туроператори, с които Министерството на туризма работи като TUI, Thomas Cook и Der Touristik, България е на едно от първите места като дестинация за семейна почивка.

„Семейният туризъм заема над 60% от общия по българското Черноморие”, обобщи министър Ангелкова.

„Морски плаж „Слънчев бряг-юг“ е един от обектите, който през годините няма нарушения“, посочи Николина Ангелкова и каза още, че морската ивица и тази година е отличена със „Син флаг“. Тя припомни, че вчера (27 юни) при първата комплексна проверка, проведена в к. к. Слънчев бряг от всички институции, които контролират безпроблемното протичане на сезона, РИОСВ са инспектирали заведенията за хранене са свързани с канализационната мрежа. Също така, РЗИ непрекъснато следи с проби чистотата на водата и към нарушителите ще има безкомпромисно отношение.

По темата за морски плаж „Силистар“, министър Ангелкова посочи, че по информация на кмета на Община Царево, има общински път, който стига на 40-50 м от плажа. „Георги Лапчев информира също, че до морския плаж може да достигне линейка, както и че е осигурен е автобусен транспорт от Синеморец до Силистар за туристите, които искат да посетят“, каза Николина Ангелкова. „Ние също ще извършим проверка на място, за да се уверим, че има достъп най-вече на линейка до там“, каза още министърът на туризма.

Последни новини
Още от Новини