ЕС официално удължи санкциите срещу Русия с 6 месеца

Решението е формално, като политическото такова за удължаване на рестрикциите срещу Кремъл бе взето на срещата на върха в Брюксел миналата седмица

Панорамна снимка на жилищни и търговски квартали в Москва. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Панорамна снимка на жилищни и търговски квартали в Москва. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Днес, 28 юни, Съвета на ЕС взе решение за удължаване на икономическите санкции срещу Руската федерация с 6 месеца до 31 януари 2018. Това се разбира от съобщение, публикувано на официалната интернет страница на европейската институция.

Решението бива прието след като Президентът Макрон и Канцлерът Меркел информираха Европейския съвет на 22 и 23 юни относно прилагането на Минските споразумения. Това отвори пътя за подновяване на санкциите за още 6 месеца“, се казва в документа.

Санкциите засягат няколко основни акспекта на отношенията между Брюксел и Москва – икономически ограничения срещу пет руски финансови институции с мажоритарно държавно участие, както и техните дъщерни компании, ембарго за търговия с оръжия, забрана за износ на стоки към Русия, които могат да се използват с военна цел, индивидуални санкции срещу определени руски граждани, санкции срещу компании от енергийния сектор, както и забрана на европейски компании да развиват дейност в анексираният от Москва п-в Крим.

Днешното решение носи само формален характер поради това, че политическото такова бе взето още на 22 юни по време на срещата на върха на европейските лидери в Брюксел.

Припомняме, че Европа въведе рестиктивен режим срещу Кремъл на 31 юли 2014 в отговор на анексията на Крим и поддръжката на сепаратистите в Донбас. На 19 март 2015 Съветът на ЕС реши да обвърже продължителността на санкциите с това, как Москва изпълнява Минските споразумения относно урегулирането на конфликта в Източна Украйна.

Последни новини
Още от Новини