Мей предлага 5 години пребиваване за постоянен статут

Граждани на ЕС, живели над 5г. във Великобритания, ще могат да останат след Brexit

Минувачи на улицата в Ситито. Лондон. 18 април 2017. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg Минувачи на улицата в Ситито. Лондон. 18 април 2017. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Британският премиер Тереза Мей каза, че иска гражданите на страните от ЕС, живеещи във Великобритания да останат след Brexit. Мей направи изявлението докато обявяваше подробностите от плана, който трябва да „успокои тревогите”, съобщи BBC.

Предложението се прави в рамките на преговорния процес, който започна тази седмица между Лондон и Брюксел за излизане на Обединеното кралство от ЕС.

Граждани на ЕС, живели над 5 години във Великобритания, ще могат да останат след Brexit

Всички европейски граждани, живели най-малко 5г. във Великобритания ще получат постоянен статут /settled status/ и ще могат да доведат съпругите/съпрузите и децата си. Тези, които дойдат след все още неуточнена дата, ще получат срок от 2г. да регулират статута си.

Предложението на Тереза Мей - за оставане на европейските граждани след Brexit - бе обявено по време на срещата на Европейския съвет на 23 юни 2017 в Брюксел, а сега се дават и подробностите.

Документът с детайлите /неокончателни/ по британското предложение към европейските граждани бе публикувано на официалния сайт на правителството.

То включва:

  • За лицата с постоянен статут – правото да живеят, работят, учат и да се възползват от социални придобивки, както в момента
  • Крайният срок за доказване на право за присвояване на постоянен статут ще бъде между 29 март 2017 и 29 март 2019
  • Европейските граждани, живели във Великобритания по-малко от 5 години към посочената дата ще могат да продължат да живеят и работят във Великобритания
  • Те ще могат да кандидатстват за статут на временно пребиваващи след като изтече гратисният период – вероятно 2г.
  • След като направят 5 години във Великобритания, могат да кандидатстват за статут на постоянно пребиваващи
  • Членове на семейства на граждани на ЕС, живеещи в чужбина ще могат да се връщат и да кандидатстват за статут на постоянно пребиваващи

Властите очакват обработката на статуса на постоянно пребиваващи да бъде голямо предизвикателство, защото кандидатите може да са около 3,2 млн., съобщава BBC.

Реакции

Президентът на Алианса на либералите и демократите в Европа Ги Верхофстад написа в Туитър, че статутът на студентите по програмата Еразъм трябва да бъде изяснен в началото на преговорите за Brexit, а не по-късно.

Последни новини
Още от Новини