Границите на две от четирите зони за сигурност в Сирия вече са определени

Неизвестните се крият в северните и южните райони на страната

Снимка: Кадър Bloomberg Снимка: Кадър Bloomberg

Към днешна дата границите на две от четирите зони за сигурност, или „зони за деескалация“, както биват наричани от Кремъл, вече са определени. Това съобщава „Интерфакс“, позовавайки се на свой източник, близък до преговорния процес.

Припомняме, че в началото на май по време на среща в Астана Русия, Турция и Иран подписаха меморандум, по силата на който в Сирия следва да бъдат създадени 4 зони за деескалация.

„Турция е заинтересована от това да контролира северните зони – района на Идлиб, но в тези зони все още няма договореност за конкретните граници. Втората и третата зони за деескалация вече са определени. Те ще включват Източна Гута и също така неголяма територия над Хомс“, коментира източника на агенцията.

По негова информация четвъртата зона все още се определя, но все още там ситуацията е сложна, тъй като тя влиза в обсега на Израел и Йордания. Нито една от тези две страни обаче няма да има контрол над тази зона, когато тя бъде обособена.

Друга пречка, която възпрепятства очертаването на границите на четвъртата зона в южната част на Сирия, е наличието в областта на много представители на умерената опозиция. „В този район е много трудно да разделяш и определяш граници“, коментира събеседникът на руската агенция.  

Последни новини
Още от Новини