Службите в Германия вече ще могат да следят платформи като Skype и WhatsApp

Според Берлин поправките ще компенсират технологичното изоставане на държавата от престъпниците

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германският Бундестаг прие нов спорен закон, който разширява правомощията на властите да шпионират съдържанието на криптирани услуги за съобщения като WhatsApp и Skype, предава агенция DPA, цитирана от Investor.bg.

На фона на вълната от джихадистки атаки в Европа германските депутати гласуваха в полза на закона, предназначен да „засили ефективността на наказателните производства".

Текстът бе приет с гласовете на управляващата коалиция и разширява правомощията на следователите да инсталират шпионски софтуер (или „троянски кон") в мобилните телефони и компютрите на заподозрени в различни престъпления, за да получат достъп до данни в криптирани съобщения. Досега това важеше само за заподозрени терористи, но вече обхваща и престъпления като укриване на доходи и компютърни измами.

Властите отдавна имат достъп до данни от телефонни разговори и кратки съобщения, но не съществуваха ясни регулации по отношение на чат приложенията. Сегашното гласуване е от голямо значение за страна, която обикновено строго защитава личните данни заради тежестта на миналото си, белязано от две диктатури през XX век - нацистката и комунистическата в следвоенна Източна Германия, отбелязва от своя страна AFP.

Вътрешният министър Томас де Мезиер изрази задоволство от приемането на този закон, който по думите му компенсира технологичното изоставане на държавата от престъпниците, защото те масово ползват тези приложения за кодирани съобщения.

„Не може успехът на една съдебна процедура или прилагането на закона да зависи от това какво средство за комуникация ползва дадено лице, да зависи от това дали ползва WhatsApp или праща SMS", изтъква Де Мезиер.

Лявата опозиция и Зелените гласуваха против закона, като го разкритикуваха като неограничено разширяване на инструментите за наблюдение в страната.

Дебатът по темата обаче се простира далеч отвъд Германия.

Франция и Великобритания, която също бяха обекти на скорошни терористични атаки, искат да установят система от законови изисквания по отношение на кодираните услуги, за да засилят борбата на Европа срещу тероризма.

WhatsApp, придобит от Facebook, и Skype на Microsoft използват криптиране на данните, за да гарантират конфиденциалността на потребителите си. Досега те отказват да се подчинят на закони, които някои държави налагат над традиционните телекомуникационни оператори - мобилни и фиксирани телефонни компании и доставчици на интернет - да предоставят данни по искане на правителството.

Последни новини
Още от Новини