Турски поток ще струва до $6 млрд. на Газпром

Съществува възможност проектът да бъде финансиран единствено от страна на руската енергийна компания

Снимка: Martin Divisek/Bloomberg Снимка: Martin Divisek/Bloomberg

Общият размер на нужните инвестиции в проекта за газопровод, свързващ Руската федерация и Турция – „Турски поток“ е оценен на $6 млрд. При това се разглежда възможността те да бъдат направени единствено и само от страна на „Газпром“.

Това заяви зам.-председателят на борда на директорите на руския газов конгломерат Андрей Круглов, съобщава ТАСС.

„Размерът на планираните инвестиции в „Турски поток“ е в порядъка на $6 млрд. А що се касае до финансирането на проекта – говорихме, че такава възможност (100% финансиране от страна на „Газпром“ - бел.ред.) съществува за морската част на „Турски поток“. Но освен това планирахме, че проектът може да бъде осъществен единствено за сметка на „Газпром“, предава думите на Круглов агенцията.

Планирано е „Турски поток“ да преминава по дъното на Черно море от руското до турското крайбрежие, като ще се състои от две тръби, с общ максимален дебит от 31,5 млрд. куб. метра газ годишно. Според предварителните планове се предвижда газопроводът да бъде въведен в експлоатация до края на 2019. Общата дължина на морския участък от проекта е 920 км, а на сухопътния - близо 200 км.

Срокът на споразумението между Русия и Турция е 30 години, като след това е предвидена възможност за поетапно удължаване с по 5 години.

Последни новини
Още от Новини