Цените на лошите кредити в Китай растат с над 30%

Необслужваните заеми са нараснали до 61% през последните две години

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Лошите кредити в Китай се превръщат в най-горещия актив в Китай, след като много вътрешни и международни инвеститори влязоха на пазара и повишиха цените, пише Bloomberg. 

Цените на необслужваните кредити са нараснали с над 30% през тази година, сочат изчисления на инвеститора в проблемни и подценени активи Belos Capital Asia Ltd.

През последните две години цената се повишава до около 50 цента за всеки долар от около 30 цента за долар, коментира Виктор Йон, партньор в сделките и услугите за бизнес възстановяване в PricewaterhouseCoopers LLP в Шанхай. На международните пазари такива нива са рядкост, допълва той.

Инвеститорите в проблемни кредити засилват интереса си, след като китайските власти насърчиха използването на пазарно-ориентирани методи за справяне с рекордно високите нива на необслужваните кредити на фона на забавянето на ръста на икономиката.

Скокът в оценките за жилищните имоти, които често биват използвани като обезпечение по кредитите, подобряват перспективите за възстановяване нивата на дълга. В съчетание със засилващото се парично предлагане това доведе до повишаване на цените на лошите заеми дори в някои по-малко развити региони в Китай, посочват от Bald Eagle Asset Management.

Активните чуждестранни инвеститори, в това число Oaktree Capital Group LLC, Lone Star Funds, Goldman Sachs Group Inc. и PAG осъществяват покупка на необслужваните заеми на Китай от 2014 насам, става ясно от доклад на PwC за март.

Необслужваните заеми на кредиторите в страната се повишиха до 61% през последните две години до 1,58 трлн. йени ($231 млрд.) в края на март.

При предходния цикъл на намаляване на необслужваните заеми в Китай за периода 2001-2008 лошите кредити се продават на цена от 20 цента за долар, коментира Уанг Инги, партньор в Bald Eagle  в Пекин.   

Последни новини
Още от Новини