КНСБ: Сивата икономика произвежда около 30 млрд. лева годишно

Синдикатът ще сезира главния прокурор за конкретни фирми в сивия сектор

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

КНСБ ще сезира главния прокурор за нелоялни практики и конкретни фирми в сивия сектор. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров по БНР. 

Около 30 млрд. лева годишно произвежда сивата икономика по данни на Конфедерацията на независимите синдикати, предаде Investor.bg

По думите на Димитров няколкостотин хиляди души в България работят в сивата икономика. “Това не значи, че работят само в сивия сектор. Има случаи, когато работят "на светло" и доработват в сивия сектор на втори договор, или без договор изобщо, или пък договор, който е на минимален доход, или е на четири часа. Има хиляди варианти има на нарушаване на правата на хората и оттам на фиска, и на техните осигурителни права, естествено, и данъчните приходи”, посочи Димитров.

Според него тези нарушения са честа практика в шивашката индустрия, което беше повод за дискусия с бранша.

Радина Банкова от Асоциацията на производителите и износителите на текстил и облекло не отрече, че „такива практики най-вероятно има“.

„Обикновено, когато се коментират тези неща, никога не става дума за кого точно става въпрос. Тези фирми имат конкретни имена и сивата част на сектора, за която вие де факто говорите, може да намалее в максимална степен, което е въпрос на определени административни регулации”, смята Банкова.

Президентът на КНСБ обеща, че след криминализирането на осигурителната измама, от синдиката ще сезират главния прокурор за конкретни фирми.

Последни новини
Още от Новини