Петър Андронов застава начело на ОББ след обединението й със СИБАНК

След обединението на двете банки KBC Груп става най-голямата финансова институция в България

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Обединена българска банка (ОББ) ще бъде името на новата банка, която ще се образува след сливането на СИБАНК и ОББ, решиха акционерите от белгийската банково-застрахователна група KBC Груп на първото общо събрание след покупката на българската кредитна институция.

С приключването на сделката по придобиването на ОББ KBC Груп става най-голямата финансова група в България с десет компании, които покриват пълния спектър от финансови услуги. Към досегашните СИБАНК и ДЗИ (с две дъщерни дружества), в Групата влизат ОББ, Интерлийз (с две дъщерни дружества), ОББ Асет мениджмънт, ОББ Факторинг, ОББ Застрахователен брокер и 60% от ОББ Метлайф.

След общото събрание Надзорният съвет проведе и първото си заседание, на което избра състава на новия Управителен съвет на ОББ.

Начело на ръководството на обединената банка като главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет застава Петър Андронов, кънтри мениджър на KBC Груп за България.

Той ще съвместява двете си нови позиции в ОББ с вече заеманите от него ръководни позиции в СИБАНК.

В топ мениджмънта на ОББ ще бъде и Ян Суинен като търговски пълномощник на банката, а по-късно към него ще се присъедини и Христина Филипова като прокурист.

Новият главен изпълнителен директор Петър Андронов информира, че от днес в графичното изписване на ОББ се добавя запазения знак на KBC Груп.

Той уточни, че за момента двете банки продължават да функционират като независими юридически лица и няма да последват значителни промени за клиентите преди оперативното им обединяване.

"С приключването на сделката по придобиването на ОББ KBC Груп става най-голямата финансова група в България с десет компании, които покриват пълния спектър от финансови услуги, съобщи Андронов и изброи имената в новия мениджмънт на дъщерните дружества.

След сливането на ОББ – четвъртата най-голяма банкова група по общи активи (€3,5 милиарда) и СИБАНК, която заема девето място по общи активи, новата банка ще стане третата по големина.

Сделката по придобиването беше обявена в края на декември миналата година, когато белгийската финансова група KBC и Националната банка на Гърция (NBG) – собственик на Обединена българска банка, постигнаха споразумение за покупката на българската банка. Стойността на сделката е €610 милиона.

Повече по темата вижте в Investor.bg!

Последни новини
Още от Новини