Гърция ще подкрепи членството на БЮРМ в международните организации

Категорично условие това да се случи обаче е постигане на консенсус по казуса за името на бившата югославска република

Външните министри на Македония и Гърция на среща в Атина (14.06.2017) Снимка: Twitter профил на гръцкото външно министерство Външните министри на Македония и Гърция на среща в Атина (14.06.2017) Снимка: Twitter профил на гръцкото външно министерство

Външният министър на Гърция Никос Кодзиас изрази подкрепата си членството на Македония в международни организации като НАТО и ЕС, което Атина парира заради спора за името на бившата югославска република. Условието това да се случи, обаче е едно – именно постигане на консенсус по казуса с името на западната ни съседка.

Изказването си Кодзиас направи по време на срещата си с македонския външен министър Никола Димитров, която се проведе днес (14 юни) в Атина.

„Нашият съсед иска да бъде член на повече международни организации и сме готови да подкрепим тези усилия, но първо трябва да се реши спорът с името. Това е условие да работим за компромис, приемлив за двете страни“, предава думите на гръцкия първи дипломат македонското електронно издание MKD.

Искам чрез конкретни стъпки да изградим една нова картина в региона. Ние ще направим нужното и ще продължа да давам аргументи и доказателства, че в интерес на нашия по-голям и по-влиятелен съсед (визира се Гърция – бел.ред.)е да бъдем европейска демокрация, която да влезе в НАТО и да започне преговори с ЕС“, заяви на свой ред главата на македонското външно ведомство.

 

Последни новини
Още от Новини