Политическият хаос във Великобритания продължава

Юнионистите още не са подписали споразумение с Тереза Мей

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Кабинетът на министър-председателя Тереза Мей се отказа от изявлението, че е постигнато споразумение с Демократическата юнионистка партия (DUP)  в Северна Ирландия. Това доведе до чувство за хаос около правителството след катастрофалните избори от миналата седмица. И всичко това на фона на факта, че остават само осем дни до началото на разговорите за Brexit, пише Bloomberg. 
"Премиерът говори тази вечер с DUP, за да обсъди финализирането на сделката за доверие и подкрепа", заявяват от офиса на Мей рано тази сутрин. "Когато финализират подробностите, двете страни ще ги огласят".
Изявлението идва пет часа след като правителството приветства ангажимента на DUP за "принципното споразумение с консервативното правителство по отношение на доверието и подкрепата". Говорителката на Даунинг стрийт отказа да обясни несъответствието между двете съобщения. 
Обръщението от кабинета на Мей добавя още един пласт объркване към вече заплетената административна ситуация. Администрацията заложи и загуби като предизвика предсрочни избори и унищожи мнозинството, на което разчиташе и постави партията на Мей в зависимост от партия с неясни социални възгледи. 
Мей каза на германския канцлер Ангела Меркел в събота, че планира да започне разговорите за Brexit, както бе планирано - след няколко седмици.

"Мъртвата дама"

"Тереза Мей е ходеща мъртва дама. Въпросът е колко дълго ще продължи", каза в неделя бившият финансов министър Джордж Осбърн по време на панелна дискусия в шоуто на Андрю Марр по BBC.
В добавка към размириците, медиите ретранслират слухове, че външният министър Борис Джонсън се готви за съревнование за мястото на Мей след катастрофалните изборни резултати на Консервативната партия. 
Джонсън възнамерява да се възползва от отслабената позиция на Мей, за да стартира кандидатурата си за премиер, съобщиха в неделя медии, цитирайки близък съюзник на Джонсън. Външният министър нарече в Twitter слуховете "безсмислици" и каза, че подкрепя Мей.

Подкрепата на DUP

10-те депутата на DUP ще дадат на Мей нужното работно мнозинство, след като собствената й партия не успя да спечели достатъчно места за самостоятелно управление. Сделката "доверие и подкрепа", която се търси, би означавала, че DUP ще даде подкрепата си и няма да блокира гласуването при приемане на политики и бюджети.
В отделно изявление DUP заяви, че разговорите с представители на Консервативната партия са били позитивни и ще продължат тази седмица. Ще се работи върху подробностите и за постигане на съгласие, относно договореностите за новия парламент, добавят от партията.
Двамата от ключовите помощници на Мей подадоха оставка в събота, в знак на протест и като израз на гняв, относно начина, по който вървят преговорите.
Изявлението на Тереза Мей да продължи преговорите по Brexit дойде на фона на резултатите от проучването, проведено за YouGov и публикувано от Sunday Times, което показва, че 48% от британците смятат, че Мей трябва да подаде оставка и че Джеръми Корбин ще бъде по-добър министър-председател.

Последни новини
Още от Новини