Британската икономика понася нов шок

Резултатите от изборите отново внасят неяснота за посоката на Brexit

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

От всички неща, от които се нуждае британската икономика в момента, задълбочаването на несигурността определено не попада сред тях, пише Bloomberg.

Загубата на мнозинство на партията на британския премиер Тереза Мей след предсрочните избори във Великобритания замъглява перспективата пред предстоящите преговори по Brexit и развитието на икономиката. След предизборната кампания, която до голяма степен беше лишена от икономически аргументи, новото правителство е изправено пред редица политически предизвикателства и заплахи пред перспективите за растеж в разгара на тежките преговори с най-големия търговски партньор на Великобритания.

Докато Мей се подготвя да формира правителство, създавайки вероятно коалиция с Демократическата юнионистка партия на Северна Ирландия, резултатите оставят без отговор въпроси, свързани с нейното лидерство и невъзможността за свикването на нови избори. 

Резултатите от изборите идват на фона на ускоряващата се инфлация, която вече натежава върху потреблението и песимистичните прогнози за ръста на заплатите през тази година. Икономическият растеж се забавя до 0,2% през първото тримесечие на година, показват официалните статистически данни, а от Националният институт за икономически и социални изследвания изчисляват, че досега през това тримесечие не е постигнат ръст.

Икономисти, до които се допита Bloomberg, предвиждат ръст от 1,7% през тази година и 1,4% през 2018 – по-нисък темп на растеж в сравнение с прогнозите на Английската централна банка.

Международната рейтингова агенция S&P заяви, че резултатите от изборите не би трябвало да окажат незабавно отражение върху рейтингите в Обединеното кралство. Текущите оценки "вече вземат предвид по-малко предвидимата политическа рамка" след референдума за Brexit. От Moody's посочиха, че също наблюдават последните развития.

Последни новини
Още от Новини