Промишленото производство с ръст от 4,8% на годишна база

При преработващата промишленост ръстът е 8,4%, спад има производството и разпределението на електро и топлоенергия и в добивната промишленост

Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Промишленото производство в България е нараснало с 4,8% през април на годишна база, показват предварителни календарно изгладени данни на Националния статистически институт, цитирани от Investor.bg.

Показателят обаче отчита намаление с 1,2% в сравнение с март.

Спадът в добивната промишленост през април в сравнение с месец по-рано е 2,9%, а в преработващата промишленост - с 1,7%.

По-значително намаление в преработващата промишленост се наблюдава при производството на лекарствени вещества и продукти - с 10,9%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 8%, производството на облекло - с 6,7%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 6,5%.

Ръст обаче е регистриран при производството на метални изделия, без машини и оборудване - със 17,9%, производството на химични продукти - с 5,3%, производството на тютюневи изделия - с 4,5%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 3,2%.

Увеличение има в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3,6%, изчисляват в НСИ.

НСИ отчита, че през април на годишна база има ръст на промишленото производство. При преработващата промишленост той е 8,4%, но спад е регистриран в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 4,2%, и в добивната промишленост - с 2%.

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 43,1%, производството на тютюневи изделия - с 35%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 30,6%, производството на химични продукти - с 22%.

Намаление има при производството на превозни средства, без автомобили - с 23,5%, производството на напитки - с 9,1%, производството на лекарствени вещества и продукти - със 7,7%, производството на облекло - с 6%.

 

Последни новини
Още от Новини