Сделката за ограничаване на нефтодобива изпълнена на 102% през април

Като най-вероятен сценарий се очертава споразумението да бъде удължено с още 9 месеца

Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Страните-участнички в споразумението между ОПЕК и други 11 крупни производителки на петрол за ограничаване на добива на „черно злато“ са преизпълнили с 2% договорените нива на свиване на производството през април. Това гласи съобщение на мониторинговия комитет на ОПЕК, цитирано от ТАСС.

„Към април 2017 ОПЕК и невлизащите в картела страни постигнаха забележително ниво на изпълнение на сделката – 102%, което е с 4% повече, отколкото през март 2017“, се казва в документа.

„Мониторинговият комитет ще продължи да следи за съблюдаване на нивата на добив, както и за състоянието на пазара и перспективите за неговото развитие, като също така може да препоръчва бъдещи корекции, ако сметне това за необходимо“, пишат от комитета.

Както съобщи по-рано министърът на енергетиката, промишлеността и минералните ресурси на Саудитска Арабия Халед ал-Фалех, мониторинговият комитет е препоръчал споразумението за намаляване на нефтодобива да бъде удължено с още 9 месеца.

Припомняме, че през есента на 2016 (30 ноември 2016) страните от ОПЕК постигнаха съгласие по съкращаване на добивите на петрол. На 10 декември 2016 още 11 държави, невлизащи в петролния картел, се съгласиха да съкратят добива си с 558 хил. барела дневно на сумарна база.

Договореностите важат за първото полугодие на 2017, като възможното им продължаване във времеви план може да бъде осъществено на срещата на петролния картел днес (25 май) в австрийската столица Виена.

Последни новини
Още от Новини