Лидерите от Г7 очакват решението на Тръмп по споразумението за климата

Срещата на лидерите на Г7 ще се проведе на 26 и 27 май в Сицилия

Тръмп излиза от Белия дом по време на визитата на Махмуд Абас. (03.05.2017) Снимка: Aaron P. Bernstein/Bloomberg Тръмп излиза от Белия дом по време на визитата на Махмуд Абас. (03.05.2017) Снимка: Aaron P. Bernstein/Bloomberg

Лидерите на държавите от Г7 очакват президентът на САЩ Доналд Тръмп да даде яснота дали страната му ще продължи да спазва Парижкото споразумение за климата. Това трябва да стане по време на срещата на лидерите от Седморката в Сицилия, която ще се проведе в петък и събота(26 и 27 май).

Това заяви германският министър по околната среда Барбара Хендрикс, цитирана от Bloomberg.

Тръмп, който е окачествявал теорията за глобалното затопляне с епитета „измама“, трябва да изрази позицията си след като пристигне на срещата, която ще се проведе в италианският град Таормина на о-в Сицилия.

От своя страна говорителят на Белия дом отказа да коментира кога Тръмп ще обяви решението си по въпроса. В предишно свое изявление от Белия дом съобщиха, че американският президент ще вземе окончателно страна по казуса едва след срещата на Г7.

Сред администрацията на Тръмп има сериозни разногласия по това дали САЩ трябва да останат в подкрепеното през 2015 от над 200 нации Парижко споразумение.

От друга страна основни участници в климатичната сделка като Германия и Китай правят всичко по силите си, за да накарат Съединените щати да останат в пакта.

Последни новини
Още от Новини