Русия и Турция подписаха споразумение за снемане на търговските ограничения

Русия въведе ембарго върху редица турски продукти през януари 2016 след инцидента със сваления от Анкара Су-24

Аркадий Дворкович и Мехмет Шимшек по време на подписването на документа. (22.05.2017) Снимка: Правительство России Аркадий Дворкович и Мехмет Шимшек по време на подписването на документа. (22.05.2017) Снимка: Правительство России

Вицепремиерите на Руската федерация и Турция Аркадий Дворкович и Мехмет Шимшек подписаха документ, по силата на който двете страни взаимно ще свалят ограниченията в областта на двустранната търговия.

На церемонията са присъствали също така и руският премиер Дмитрий Медведев и турския му колега Бинали Йълдъръм, предава РИА Новости.

Припомняме, че руската страна въведе ембарго върху редица турски продукти през януари 2016 вследствие на охлаждането на отношенията между двете държави заради инцидента със сваления от Турция руски бомбардировач Су-24 през ноември 2015.

В началото на май тази година руският държавен глава Владимир Путин проведе преговори с турския президент Реджеп Ердоган. След срещата им, проведена в Сочи, Путин обяви, че двете страни са успели да се договорят за „комплексно решение“ относно снемането на търговските санкции.

Днес преди подписването на документа въпросът бе обсъден от премиерите на двете страни Медведев и Йълдъръм по време на срещата на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС) в Истанбул. В рамките на визитата руските представители също така се очаква да се срещнат и с Реджеп Ердоган.

ОЧИС обединява 12 държави от Черноморския регион и Южните Балкани, а България е една от страните основателки на организацията. Председателството на ОЧИС е на ротационен принцип, като от януари до декември 2017 начело на нея е Турция. На текущата среща в Истанбул страната ни е представена от вицепрезидента Илияна Йотова.


 

Последни новини
Още от Новини