Японската принцеса Мако се отказва от короната

Мако се омъжва за мъж без синя кръв и става обикновена японка

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Принцеса Мако ще трябва да се раздели със статута си на кралска особа, защото ще се омъжи за студентската си любов Кей Комуро, съобщава BBC. Според имперските закони на Япония принцесата е длъжна да напусне кралското семейство, ако се омъжи за обикновен човек, вместо за благородник. 

Мако е първата внучка на японския император Акихито и ще се сгоди за Кей Комуро, сътрудник в адвокатска кантора.

Бъдещите съпрузи са 25-годишни и се запознали преди около пет години на парти, а Комуро направил предложение за брак на принцесата около година по-късно.

Бащата и майката на Мако - принц Акисино Фумихито и принцеса Кико, са одобрили решението на дъщеря си, въпреки че й предстои да стане "обикновена японка".

Кей Комуро в момента живее в Йокохама заедно майка си и дядо си, работи в юридическа кантора в центъра на Токио, но в момента получава и допълнителна квалификация в университета "Хитоцубаси".

Принцеса Мако е най-голямата дъщеря от трите деца на принц Акисино, който е втори в реда за наследяване на престола след по-големия си брат принц Нарухито.

Това не е прецедент в японската история, след като през 2005 принцеса Саяко - лелята на принцеса Мако, направи същото.

Докато текат приготовленията по сватбата, в публичното пространство отново открито се дискутира темата за наследяването на престола, породена също и от възможното оттегляне на сегашния император.

Император Акихито, който е на 83-годишна възраст, е намекнал, че желае да се оттегли, защото възрастта му се явява пречка на изпълнението на задълженията му, предаде Би Би Си.

В момента законът в Япония не позволява абдикация на императора, но за в бъдеще са предвидени подобни законови промени.

Новото законодателство няма да промени приемствеността единствено по мъжка линия - въпрос, обсъждан от години. По този начин има само четирима възможни престолонаследника: неговите синове - принц Нарухито и принц Фумихито; внукът му принц Хисахито - син на принц Фумихито; и принц Масахито - по-младият брат на сегашния император.

Последни новини
Още от Новини