Льо Пен се кандидатира на парламентарните избори във Франция

Според политически анализатори Националният фронт има реален шанс да стане основна опозиционна сила в парламента

Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Лидерът на националистическата партия „Национален фронт“ Марин Льо Пен издигна днес (19 май) кандидатурата си за изборите за Национално събрание на Франция (долната камара на френския парламент), съобщават френските и световни агенции.

Льо Пен ще се кандидатира в град Енен-Бомон, намиращ се в северозападната част на страната, където два пъти се е явявала на парламентарни избори, но и двата пъти е губила.

„Смятам, че след изминалите президентски избори партията ни следва да усили присъствието си в региона, като също така се постарае да спечели колкото се може повече места в Националното събрание. Партията ни и представителите й са напълно мобилизирани за участието си на изборите и аз заставам начело на армията си“, каза Льо Пен.

Тя също така подчерта, че „следва да сплотим опозицията пред лицето на тази опасност от влошаване на обстановката, към която неизбежно ще доведат тези мерки, които иска да предприеме правителството на Еманюел Макрон“.

„Борбата в изборите за Национално събрание са приоритетна цел за нас. Водим важна борба в страната, в частност по въпроса за еврозоната. И това, че на президентските избори една трета от избирателите, 11 млн. души, са гласували за напия проект, говори за широката му поддръжка“, коментира лидерът на „Националния фронт“.

Изборите за Национално събрание във Франция се провеждат по мажоритарна система в два тура – 11 и 18 юни. Съгласно неотдавнашна прогноза на социологическата агенция Opinion Way „Националният фронт“ има шансове да спечели около 10-15 места в долната палата на парламента, докато движението на Макрон En Marche ! вероятно ще получи от 280 до 300 от всичките 577 места. Според политически анализатори партията на Льо Пен „има реален шанс да се превърне в основна опозиционна сила в долната камара“.

Последни новини
Още от Новини