Кабинетът Борисов 3 започва работа с малко под 1/3 доверие

Процентът на недоверие обаче е с около 5% по-нисък отколкото в последните години

Снимка: Пресцентър ГЕРБ Снимка: Пресцентър ГЕРБ

Третото правителство, включващо като водеща политическа сила партията на Бойко Борисов ГЕРБ започва своята работа с доверието на малко под 1/3 от българските граждани или по-конкретно 32% от тях.

Това гласят данни от проучване на социологическата агенция Gallup International.

Числото е около познатите нива от предходния мандат на Борисов, коментират от агенцията.

В данните могат да бъдат намерени и известни позитиви за новото правителство. Докато в последните години обичайното ниво на недоверие към правителството бе около 60%, сега то е малко по-ниско – 55%.

„Това дава на новия кабинет известен начален комфорт, макар и малък на фона на предишни исторически периоди. По традиция у нас негативните оценки за институциите надвишават позитивните. В началото на нов мандат обаче ситуацията винаги е по-благоприятна. В идните седмици и месеци стартовият кредит на доверие на кабинета „Борисов 3“ ще може да се установи с по-голяма точност, тъй като обществото тепърва ще свиква със смяната във властта и ще формира началните си впечатления от нея“, коментират от Gallup International.

Данните са от ежемесечното националнопредставително изследване лице в лице Политически и икономически индекс на Gallup International. Конкретното проучване е направено между 4 и 11 май, като са интервюирани 819 души в цялата страна.  

Последни новини
Още от Новини