Либерализирането на визовия режим на ЕС с Украйна

Росен Плевнелиев във В развитие, 17.05.2017

Росен Плевнелиев, президент на Република България (2012-2017). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Росен Плевнелиев, президент на Република България (2012-2017). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Безспорен успех за украинската държава, за украинците, за народа, за гражданското общество и напълно заслужено е отпадането на визите за гражданите на Украйна за ЕС. Това каза Росен Плевнелиев, президент на Република България (2012-2017), в интервю на Яна Строй, Bloomberg TV Bulgaria, за предаването „В развитие“. „България искаше това отдавна, подкрепяше Украйна по този път, и се гордеем с постигнатия успех. Оттук нататък пътят продължава напред и нагоре“.

„Необходими са дълбоки реформи в украинската държавност. Необходима е борба във всички възможни аспекти, за да можем да видим европеизиране на украинското общество, на начина, по който украинската държава работи за защита на върховенстовто на правото и човешките права и свободи във всички възможни измерения“.

Европа застава плътно и категорично зад Украйна по пътя на демократичното развитие, но зависят и от Украйна, от политиците и гражданите на Украйна. Така беше и в българската държава.

Когато поехме по пътя на европейското развитие, ние се мобилизирахме. Постигнахме пълно политическо съгласие. Направихме дълбоки реформи, работихме 10 години, за да постигнем пълно синхронизиране на законодателството с това в ЕС – на стандартите, но и на начина, по който държавата работи. Този процес е дълъг, но и изключително съществен.

Колко време ще отнеме на Украйна, за да постигне тази синхронизация според Плевнелиев? Какво е бъдещето пред тендема Макрон-Меркел? Кои са важните дебати, които предстоят пред Европейския съюз?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Новини