Инвеститорите ще бъдат защитени при либерализиране на енергийния пазар

Пълната либерализация на енергийния пазар у нас ще отнеме около пет години

Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Процесът по либерализация ще протече така, че да гарантира повече прозрачност и поставянето на енергетиката при пазарни условия, но в същото време и при защита на инвеститорите и вложените средства. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова при откриването на международна конференция, посветена на отварянето на пазара.

Пълната либерализация на електроенергийния пазар е основен приоритет на правителството и най-важен елемент в сектора, коментира тя, предаде Investor.bg

По отношение на либерализацията предстоят важни стъпки, сред които и промени в Закона за енергетиката. Чрез тях ще бъде пренесен моделът на либерализация, предложен от Световната банка.

Пред журналисти Петкова уточни, че пълната либерализация на енергийния пазар у нас ще отнеме около пет години. Много важно е да бъде изготвен механизмът за компенсация на уязвими потрибители. Енергийният министър посочи още, че общественото обсъждане на доклада на Световната банка е приключило и сега в министерството анализират получените становища.

Предстои среща с експертите от Световната банка, които е насрочена за началото на юни, обасни още Теменужка Петкова.

"Промените в Закона за енергетиката ще бъдат изключително важни за успеха на модела на пълна либерализация", каза тя и посочи, че България е една от последните страни в ЕС, която още не е отворила енергийния си пазар. "Това не означава, че трябва да прибързваме и да правим неразумни неща", категорична е тя.

В предишния си мандат правителството на ГЕРБ си е поставило за цел да подобри финансовата стабилност на сектора. Тези действия ще продължат, гарантира Петкова. Тя посочи още, че предстои развитие на Българската независима енергийна борса (БНЕБ), така че тя успешно да бъде интегрирана на регионалните пазари.

Преди да говорим за процесите за отваряне на пазара, нека видим какво е състоянието на енергетиката, коментира в своето приветствие председателят на Комисията за енергийно и водно регулирани (КЕВР) Иван Иванов.

От неговите думи стана ясно, че излизането на свободния пазар още не е масово явление за битовите потребители. През миналата година своя доставчик са сменили 85 хил. потребители, от които едва хиляда домакинства, отчете той.

За да бъдат стимулирани действията, трябва да бъде направена ясно мотивирана промяна, каза Иванов и посочи, че излизането на производителите с преференциални цени на свободния пазар трябва да бъде много внимателно, за да няма недостиг на електроенергия на регулирания пазар.

Според него най-напред на свободния пазар трябва да излязат големите производители, а една по-късно производителите с възобновяеми енергийни източници, топлофикационните централи и след това и малките производители на електроенергия от възобновяеми източници.

Иванов отбеляза още, че общата инсталирана мощност в България е 12,7 хил. мегаватчаса, а разполагаемата - 9,6 хил., което по думите му е "огромна разлика".

Последни новини
Още от Новини