Военен завод премина във фактическа държавна собственост

Авионамс, бивш Терем-Георги Бенковски, вече е държавен след постановление на частен съдебен изпълнител

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Авионамс (бивш „Терем – Георги Бенковски”)  премина във фактическо управление на държавата, съобщават от Министерството на икономиката.

„Авионамс” е едно от ключовите за българската икономика и военнопромишления комплекс предприятия, като преминаването му във фактическа собственост на държавата е станало възможно след влизането в сила на постановление на частен съдебен изпълнител. Така по съдебен ред се потвърждава обявяването на Държавната консолидационна компания за купувач на продадените на публична продан акции на дружеството, се казва в съобщението.

През м. май 2016 за продажба бяха предложени 2 090 729 акции, собственост на „Хедж Инвестмънт България” АД. В законовия срок за тях ДКК заплати 28 941 111 лв. (двадесет и осем милиона деветстотин четиридесет и една хиляди сто и единадесет) лева. Последва обжалване на постановлението на частния съдебен изпълнител, но независимо от това ДКК предприе действия за стабилизиране и развитие на дружеството като осигури средства за изплащане на неизплатените работни заплати и за продължаване на дейността на дружеството. С влизане в сила на постановлението ДКК вече притежава 99,9% от капитала на „Авионамс” АД.

„Авионамс” АД (бивш „Терем – Георги Бенковски”) е един от най-големите заводи за капитален ремонт и обслужване на летателна техника в Европа. Основната част от завода е разположена в района на авиобаза Граф Игнатиево. Връщането му в ръцете на държавата ще гарантира устойчивото му развитие, пълноценно обслужване на техниката на ВВС и максимална защита на държавния интерес, твърдят от Министерството на икономиката.

Последни новини
Още от Новини