Държавният бюджет няма да има нужда от актуализация

Предвижда се изменение на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

Актуализация на държавния бюджет няма да бъде необходима. Това стана ясно от коментар на министъра на финансите Владислав Горанов в Министерския съвет, предава БТА.

"Моята прогноза е, че Законът за бюджета за 2017 няма да се налага да бъде актуализиран в нито един от параметрите му", каза Горанов.

По думите му сметката за Председателството на България на ЕС ще бъде допълнена, но това не предполага актуализация на годишния Закон за държавния бюджет за 2017.

“Бюджетът, така както го подготвихме в края на 2016, и както беше одобрен от парламента, има достатъчно възможности да удържи новите политически решения и необходимостите на страната от финансиране до края на годината”, посочи финансовият министър, съобщи Investor.bg

Що се отнася до новите размери на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст и свързаните с нея други размери на пенсии Владислав Горанов информира, че ще бъде изготвено и предложено в срок изменение на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване.

"Това е отделен закон, който регламентира размерите на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст. Ангажиментът, който договорихме с Обединените патриоти, е за увеличаване на минималните пенсии от 1 юли и от 1 октомври и той остава непроменен”, заяви министърът.

Той съобщи, че се обсъжда “внасянето на неуспелия да извърви законодателния път и да финишира законопроект за концесиите”.

Според него процедурата трябва да започне наново, като депутати от 44-то Народно събрание ще внесат законопроекта. Горанов обясни, че той ще е допълнение към стратегията за държавната собственост, тъй като в него са описани процедурите за публично-частно партньорство и най-вече на концесиите.

Финансовият министър съобщи, че стратегията за концесиониране на летище София остава непроменена.

“Няма причина между предното правителство с министър Московски и премиер Борисов и сегашното със същия персонален състав да променяме стратегията за управление на летище София. Ще стартира процедура за неговото концесиониране отново”, категоричен е Горанов.

Последни новини
Още от Новини