Франция, Италия, Испания и Португалия с писмо до ЕК

Страните призовават за по-голяма гъвкавост при оценките от Комисията

Снимка: Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

С писмо до Европейската комисия  Франция, Италия, Испания и Португалия призовават за по-голяма гъвкавост при оценката на бюджетното състояние на страните от еврозоната и перспективите за растежа, съобщи AFP.

"Привличаме вниманието към необичайния характер на сегашната конюнктура с все още видимо наследство от кризата", се казва в писмото, изпратено до заместник-председателя на комисията Валдис Домбровскис и европейския комисар по икономическите и валутните въпроси Пиер Московиси. То е подписано от министрите на финансите на четирите южни европейски страни - френският министър Мишел Сапен, италианският Пиер Карло Падоан, испанският Луис де Гиндос и португалският Мариу Сентену.

"Очевидно е необходимо да се вземат предвид икономическите условия, произтичащи от продължителен период на ниска инфлация, слаб растеж и висока безработица, за да се въведат значителни промени в общата методология за оценка на потенциалния растеж (. . .), както и бюджетните правила", обясняват те в посланието си, с копие от което се е сдобила АФП.

Говорителка на комисията потвърди получаването на писмото: "В момента правим оценка на аргументите и ще отговорим на тях", посочи тя, припомняйки обаче, че Брюксел прилага правилата, приети съвместно от страните членки.

Европейската комисия ще представи пролетните си икономически прогнози за страните от ЕС на 11 май, а на 17 май ще публикува препоръките си за всяка от тях, предаде Investor.bg

През последните години Франция, Италия, Испания и Португалия имаха спорове с комисията, която е натоварена да следи бюджетните и икономически траектории на страните членки.

Според европейските правила бюджетните дефицити не бива да надвишават 3% от брутния вътрешен продукт (БВП), а държавният дълг трябва да бъде под 60 на сто от БВП.

По последни прогнози на комисията от февруари Франция едва ще изпълни ангажиментите си тази година с дефицит от 2,9 на сто, но догодина той ще се покачи до 3,1 на сто.

Испания и Португалия за малко не бяха глобени миналата година за прекомерен дефицит. През февруари ЕК публикува прогноза за тези две страни за дефицит от 3,5 на сто през 2017 и 2,9 на сто през 2018 и съответно 2 на сто тази година и 2,2 на сто догодина.

Що се отнася до Италия, най-голямо безпокойство за комисията е държавният дълг, с очакване той да бъде на равнище 133,3 на сто от БВП тази година и 133,2 на сто през 2018. Понижаването му обаче изисква строга бюджетна дисциплина. 

Последни новини
Още от Новини