Химическото оръжие, използвано в Сирия, може да е било съветска бомба

Според Human Rights Watch през 2016 Дамаск е осъществил поне 4 атаки с отровен газ

Пострадали при атаката в Хан Шейхун. Снимка: Twitter Пострадали при атаката в Хан Шейхун. Снимка: Twitter

При атаката в сирийската провинция Идлиб е възможно да е била използвана авиационна бомба съветско производство, предназначена именно за провеждането на химически атаки. Това става ясно от доклад на правозащитната организация Human Rights Watch (HRW).

Една от основните цели на авторите на документа е да бъде оборена версията, лансирана от официален Дамаск и Москва. Тя гласи, че масовото отравяне със зарин, довело до смъртта на 92 човека, е причинено от попаднал в склад на терористите, в който е било съхранявано токсичното вещество, авиационен снаряд.

В материала се казва още, че фотографиите и видеозаписите, направени в Хан Шейхун, свидетелстват за това, че вероятно са били използвани авиационни бомби съветско производство, специално създадени за атака със зарин. Става дума за бомбите ХАБ-250 и ХАБ-500.

Като доказателство на тезата си от правозащитната организация представя снимки на осколки от снаряди, на които се вижда зелена маркировка, която принципно бива нанасяна на подобни боеприпаси.

Приличащи на остатъци от ХАБ-250 са били и редица отломки, намерени от местните жители, твърдят от HRW.

Според базираната в Ню Йорк организация през 2016 сирийската армия минимум четири пъти е използвала авиобомби с отровни вещества, като също така е разпръсквала токсичен газ от хеликоптери.

Последни новини
Още от Новини