Австралийското правителство ще построи второ летище в Сидни

То ще бъде разположено на 50 км западно от центъра на града

Бизнес център в Сидни, Австралия. Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg Бизнес център в Сидни, Австралия. Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg

Австралийското правителство обяви, че ще изгради второ международно летище в Сидни, предава BBC.

Летището ще струва $5 млрд. и ще бъде разположено на Badgerys Creek, 50км западно от центъра на града.

Премиерът Малкълм Търнбул заяви, че правителството ще поеме проекта, след като собственикът на съществуващото летище в Сидни го е отказал, позовавайки се на финансови рискове.

Идеята е предложена преди повече от 70 години, но следват само обещания от всяко следващо правителство. Сегашното летище в Сидни, разположено на 8 километра южно от града, става все по-натоварено поради засиленото търсене през последните години.

Десетилетия дебати

Търнбул описва летището като "жизненоважен проект" както за Сидни, така и за нацията.

"Летището ще бъде основен катализатор на работни места и икономически растеж в западната част на Сидни, внасяйки над $1,9 млрд. в икономиката само по време на строителната фаза", заяви той днес. "Очаква се 9 хил. нови работни места да бъдат предоставени на западен Сидни до 2030 и 60 хил. в дългосрочен план", добави още премиерът.

Sydney Airport Group отхвърли варианта за изграждане на летището, посочвайки "рисковете" за инвеститорите, включително търсенето и потенциала за растеж, както и разходите за строителство.

Дебатът относно необходимостта от второ летище в най-големия град на Австралия датира от 1946.

"Мисля, че обществото иска да види проекта в действие, без непременно да се притеснява кой го строи или кой го управлява", каза премиерът на Нов Южен Уелс Гладис Береджиклиян.

Подробности за плана ще бъдат обявени следващата седмица, когато правителството на Малкълм Търнбул ще обяви годишния си бюджет.

Последни новини
Още от Новини