Имотните сделки в централно и източноевропейския регион почти се докосват до обемите си отпреди кризата

През миналата година инвеститорите са вложили €12,2 млрд. в недвижими имоти в региона

Панорамен изглед на Белград. Снимка: Wikipedia Панорамен изглед на Белград. Снимка: Wikipedia

На пазара на имоти в Централна Европа му отне почти 10 години да се възстанови от кризата. Сега обаче инвестициите се приближават до върховите си обеми от 2007, пише в свой анализ британското издание Financial Times, цитирано от Investor.bg.

Привлечени от перспективите за растеж на региона и привлекателната доходност, подхранвана с евтини пари заради политиката на централните банки, през миналата година инвеститорите са вложили €12,2 млрд. в недвижими имоти в региона. Това е с 40 на сто повече спрямо 2015, според консултантската компания Colliers International.

Тенденцията продължава и през първото тримесечие – годишният ръст на инвестиционните обеми достига 41%. Ако се задържи през цялата година, обемите ще надхвърлят €13 млрд. през тази година, прогнозират експертите.

Инвеститорите отдавна възприемат Полша и Чехия като безопасни убежища. Като се има предвид обаче какъв капитал се насочва в търсене на инвестиции в региона, и другите държави могат да очакват ръстове на обемите.

Полша, най-големият пазар в региона, е привлякла €4,6 млрд. през 2016. Това е с 13% повече спрямо предходната година – рекорден ръст на инвестициите в имоти, отчитан някога в страната. Инвеститорите са привлечени от силния икономически растеж в осмата по големина икономика в Европа, която продължава да задминава в представянето си западноевропейските си конкуренти.

Полша предлага и по-добра доходност – средно 5%, което е с около 100 базисни пункта повече в сравнение с инвестициите в имоти западно от река Одер.

Комбинацията от добре образованата работна сила и относително по-ниските заплати означава, че страната е в състояние да се възползва от две външни тенденции. Първата е възходът на електронната търговия, който накара американската група Amazon и германският моден търговец на дребно Zalando да изградят дистрибуторски центрове около западния град Шчечин.

Вторият фактор е развитието на аутсорсинг индустрията, която – според наблюдатели, може да ускори развитието си заради Brexit.

Шон Дойл от консултантската компания CBRE коментира, че се отчита повишаване на интереса сред банките към Варшава заради излизането на Великобритания от ЕС, като става въпрос основно за някои от подразделенията им.

Друг притегателен фактор за международните инвеститори е скоростта на новото строителство. "Ако искате да си купите търговски център в Полша, има относително голям брой възможности", казва Кирстен Фелден от германската компания Union Investment, един от най-големите инвеститори в имоти в Полша. "В Германия или Франция е много по-трудно, тъй като вече има огромен брой от тях и те вече са вече в ръцете на дългосрочни инвеститори", допълва тя.

Единственият облак на хоризонта, който помрачава перспективите, е политиката в Полша. Управляващата партия "Право и справедливост" предизвика горчиви сблъсъци с ЕС в опита й да неутрализира Конституционния съд. Има и предложения за по-високи данъци за банките и търговците на дребно.

Някои инвеститори в недвижими имоти отклониха част от политическия шум, но две събития предизвикаха загриженост. Едното е дебатът за забрана на търговията в неделя – нещо, което Унгария опита, но бързо се отказа от него. По-голяма тревога обаче предизвиква внезапната готовност на полските данъчни органи да оспорят решенията за възстановимостта на ДДС по отношение на сделките с имоти. 

Последни новини
Още от Новини