ЕС ще поиска €2 млрд. от Великобритания заради неплатени мита

ЕС счита, че Лондон не е в състояние да се справи с престъпните групировки, внасящи незаконни стоки в Европа през Великобритания

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Европейският съюз ще поиска Великобритания да плати €2 млрд. заради загуби, предизвикани от неспособността на британските власти да противодействат ефективно на митническите измами на престъпни групировки до сключването на ново търговско споразумение след Brexit. Това пише The Times, позовавайки се на свои високопоставени източници.

По думите на източник на изданието властовите структури в Брюксел считат, че управлението по налозите и митата на Великобритания (HMRC) не е в състояние да пресече действията на китайските престъпни групировки, които систематично занижават цените на стоките, внасяни в ЕС през британските пристанища Дувър и Феликстоу. Заради това тези групировки не плащат милиарди лири под формата на мита и ДДС.

„Това мошеничество продължава и до днес и Великобритания знае за това. Това излиза на повърхността по време на преговорите по въпросите за търговията и ще повлияе на митническите отношения между ЕС и Великобритания“, каза пред The Times източник от Европейската комисия.

Официалните данни показват, че за последните три години престъпните групировки, базирани на Острова и действащи в международен мащаб, са увеличили товарообема, който по измамен начин вкарват в ЕС през британски пристанища.

Обемът на пренасяните незаконно от Китай до Европа дрехи и обувки например се е увеличил от 193 млн. килограма през 2013 до над 407 млн. килограма през изминалата 2016.

Изборът на групировките пада именно върху Великобритания заради възможността импортни товари да бъдат декларирани като товари с ниска добавена стойност. При това, по данни на изданието, 86% от внесените по този начин товари се реекспортират в ЕС, често чрез компании-фантоми, които впоследствие мистериозно изчезват, респективно изобщо не плащат ДДС.

По данни на Европейската служба за борба с измамите (OLAF) акцизните загуби за времевия период между 2013 и 2016 са в размер на €2 млрд., а загубите от неплатен данък добавена стойност - €3,2 млрд.

По думите на генералния директор на OLAF Ернесто Бианчи около 79% от загубите от неплатени мита (€648,8 млн.) се дължат на товари, внесени през Обединеното кралство.


 

Последни новини
Още от Новини