Държавният глава започва консултации с партиите

Президентът се очаква да връчи мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ до края на седмицата

Снимка: Олег Попов, Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Олег Попов, Bloomberg TV Bulgaria

Преди връчването на мандат за съставяне на правителство президентът Румен Радев започва консултациите с парламентарно представените политически сили, предаде Investor.bg

Според протокола първи са най-малките в 44-ото Народно събрание - партия "Воля". За днес са насрочени и консултациите с ДПС и „Обединени патриоти“.

Утре са срещите с БСП и ГЕРБ, а след като всички парламентарно представени политически сили минат през „Дондуков“ 2.

Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарно представена партия - ГЕРБ. Очаква се това да се случи до края на седмицата

Междувременно започват и разговорите за разпределението на министерствата и състава на правителството, което ще предложат ГЕРБ и Обединените патриоти. Очаква се кабинетът да има четирима вицепремиери и 17 министерства.

По неофициална информация лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов ще бъде вицепремиер. Все още не е ясно дали ще седне в креслото на министъра на отбраната. Името на Валери Сиомеонов, лидер на НФСБ, също се спряга за заместник на премиера, както и за министерски пост. Според непотвърдена информация е вероятно той да поеме Министерството на енергетиката. Другите двама вицепремиери, чиито имена се спрягат, са от квотата на ГЕРБ - Томислав Дончев и Лиляна Павлова.

Последни новини
Още от Новини