САЩ ще поддържат твърда позиция относно санкциите срещу Москва

Американската компания Exxon няма да получи разрешително за сондажи в Русия

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

САЩ ще продължат да поддържат твърда позиция по отношение на санкциите срещу Москва, като американската компания Exxon Mobil Corp няма да получи разрешително за сондажи за петрол и газ в Русия. Това става ясно от изявление на американския финансов министър Стивън Мнучин, предаде Investor.bg.

„След консултации с президента Доналд Тръмп финансовото министерство няма да разреши на американски компании, включително и на Exxon, да сондират в забранени зони предвид санкциите“, посочи Мнучин в становище.

САЩ и Европейският съюз (ЕС) наложиха икономически санкции на Русия заради анексирането на полуостров Крим през 2014 и ролята на Москва в конфликта в Украйна. Санкциите принудиха Exxon – най-голямата публично търгувана петролна компания, да прекрати сондажите си в Арктика.

„Разбираме становището, изразено от финансовия министър Стивън Мнучин“, коментира говорителят на компанията Алан Джефърс.

Exxon поиска и получи през 2015 и 2016 разрешения да оперира джойнт венчър с руския петролен гигант Роснефт в Русия, припомня информационната агенция. Тя подчертава, че санкциите на ЕС не забраняват на европейски петролни компании да оперират в Русия, което вероятно тревожи Exxon.

Наскоро Wall Street Journal писа, че Exxon е поискала разрешение от финансовото министерство на САЩ да осъществява съвместни сондажи с Роснефт. Джефърс обаче посочва, че компанията не е искала никакви разрешения откакто Доналд Тръмп встъпи в длъжност.

Ако Вашингтон издаде такова разрешение на компанията, това би имало сериозен обществен отзвук, защото бившият ѝ изпълнителен директор Рекс Тилърсън стана държавен секретар на САЩ. Той е лобирал и пред американския Конгрес за отмяна на санкциите срещу Русия и е изразявал публична позиция, че мерките са неефективни и трябва да бъдат отменени.

В момента американските власти разследват участници в кандидатпрезидентската кампания на Тръмп за връзки с Русия. Републиканците в Конгреса, както и партньорите на Вашингтон в Европа, са гневни заради знаците, че администрацията на американския президент може и да реши да облекчи някои от санкциите срещу Москва.

Последни новини
Още от Новини