Инфлацията в България достига 1% на годишна база през март

Потребителските цени в България се понижават с 0,5% на месечна база, сочат данни на Евростат

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

Потребителските цени в България се понижават с 0,5% през март спрямо предходния месец, но отчитат ръст от 1% на годишна база. Това показва финалното четене на данните на европейската статистическа служба Евростат, предаде Investor.bg

Разминаването между тези данни и стойностите на НСИ на годишна база (1,7%) по всяка вероятност се дължи на факта, че Евростат използва т.нар. хармонизиран индекс за целите на коректното сравнение между държавите членки.

На годишна база през март най-ниските нива са регистрирани в Румъния (0,4%), Ирландия и Холандия (и двете с по 0,6%). Най- високите нива са регистрирани в Латвия (3,3%), Литва (3,2%) и Естония (3,0%).

Като цяло годишната инфлация в еврозоната се забавя до 1,5% през март спрямо 2% през февруари.

За сравнение, през март 2016 инфлацията е била нулева. В същото време годишната инфлация в Европейския съюз е 1,6% през март 2017, като се забавя спрямо 2% през февруари. Година по-рано инфлацията е била 0%.

В сравнение с февруари 2017, годишната инфлация е намаляла в седемнадесет държави членки, останала е стабилна в шест страни и се е повишила в пет.

Влияние върху инфлацията в еврозоната оказват горивата за транспорта (+0,48 процентни пункта), горивата за отопление (0,11 процентни пункта) и зеленчуците (0,08 процентни пункта), докато телекомуникациите и пакетните почивки отчитат спад с 0,09 пр.п. всеки. При дрехите понижението е с 0.05 пр. п.

Последни новини
Още от Новини