ГЕРБ се надява да получи подкрепа и от Марешки

Акцентите в първите дни на 44-тия парламент – антикорупционното законодателство и промени в Изборния кодекс

Цветан Цветанов и Валери Сименов говорят пред медиите след поредния кръг от преговори за съставяне на кабинет (11.04.2017) Снимка: Bulgaria ON AIR Цветан Цветанов и Валери Сименов говорят пред медиите след поредния кръг от преговори за съставяне на кабинет (11.04.2017) Снимка: Bulgaria ON AIR

Най-голямата парламентарна сила ГЕРБ разчита да получи подкрепа и от партията на варненския бизнесмен Веселин Марешки „Воля“. По такъв начин партията на бившия и най-вероятен следващ премиер Бойко Борисов би получила комфортно мнозинство от 134 народни представители, за разлика от не особено стабилното такова в конфигурацията само с Патриотите – 122 депутати – с 1 повече от критичния минимум от 121.

Това заяви в ефира на Националната телевизия зам.-председателят на ГЕРБ и бивш вътрешен министър в кабинета „Борисов 1“ Цветан Цветанов. „За нас е важно новите министри да имат широка парламентарна подкрепа. Началният старт на 44-тото НС се надявам да бъде с подкрепата на 134 депутати“, бяха точните думи на Цветанов, който в същото време изрази надежда, че проектокабинетът ще получи подкрепа и от „Воля“.

Акцентите в първите дни на 44-тия парламент – антикорупционното законодателство, промени в Изборния кодекс въвеждането на мажоритарна система, съобразно решенията от референдума, който беше проведен заедно с президентските избори миналата година, стана ясно от думите на Цветанов. Втората точка обаче може да предизвика разногласия с коалиционния партньор на партията на Бойко Борисов – Обединените патриоти, които се обявяват твърдо против мажоритарната система във варианта, предложен на референдума, иницииран от Слави Трифонов – депутатите да се избират с абсолютно мнозинство в два тура.

През следващата седмица ще стане ясна конфигурацията на бъдещия Министерски съвет, съобщи ексглавата на вътрешното ведомство. Той също така бе категоричен, че Министерство на образованието няма как да бъде предоставено на коалиционните им партньори.

Отново бе препотвърдена принципната позиция на ГЕРБ и Патриотите, че хоризонтът на новия кабинет ще бъде пълен 4-годишен мандат. „Нека действително да знаем, че изборите са приключили. Да знаем, че имаме поне един доста дълъг срок от 4 години и нека да си пожелаем една ползотворна работа, да имаме взаимното уважение и всеки да отстоява своите политически интереси воден само и единствено от интересите на България“, каза Цветанов.

Последни новини
Още от Новини