Япония очаква от Северна Корея активни действия през април

Днес Пхенян демонстрира най-новите си междуконтинентални балистични ракети

Детайл от днешният парад по случай 105-годишнината от рождението на Ким Ир Сен. Снимка: YouTube Детайл от днешният парад по случай 105-годишнината от рождението на Ким Ир Сен. Снимка: YouTube

Японското правителство предполага, че през текущия месец (април) Северна Корея може да предприеме редица активни действия. Подобни опасения изрази външният министър на страната Фумио Кисида, цитиран от световните агенции.

„През април Корейската народно-демократична република отбелязва годишнина. Взимайки под внимание предишния ни опит, считаме, че трябва да се очакват активни действия“, смята Кисида.

Японският първи дипломат също така подчерта, че правителството в Токио ще продължи усилено да събира и анализира информация, сериозно подготвяйки се за всяко възможно развитие на ситуацията.

Коментарът на японския външен министър идва в светлината на все по-засилващото се напрежение по оста Пхенян – Вашингтон и неговите съюзници в региона – Япония и Южна Корея.

Днес в Пхенян се провежда огромен по мащабите си парад по случай 105-годишнината от рождението на Ким Ир Сен – дядо на Ким Чен Ун и основател и първи президент на КНДР, както и основоположник на идеологическият строй в Северна Корея – идеята Чухче.

На него, по информация на южнокорейското разузнаване, са били демонстрирани най-новите междуконтинентални балистични ракети, с които разполага КНДР. Същевременно Съединените щати дислоцират солидна морска флотилия до бреговете на Корейския полуостров, което още повече нажежава реториката на Пхенян.

Последни новини
Още от Новини