ГЕРБ и Патриотите излязоха с управленската си програма

Хоризонтът на управлението бе поставен до 2021

Снимка: Пресцентър ГЕРБ Снимка: Пресцентър ГЕРБ

Програмата на коалицията между ГЕРБ и Обединените патриоти беше представена днес в Народното събрание.

Управленската програма на следващото правителство, за което двете формации водят преговори в последните седмици, е от 21 страници, като това било символично, защото бъдещото правителство щяло да управлява до 2021 година, съобщава Investor.bg.

Засега е ясно, че има разбирателство за пълен управленски мандат от 4 години.

“За министри ще се говори от понеделник нататък, към момента персонален състав не е обсъждан, първо искахме да подпишем документа, а след това ще търсим подходящите хора”, обясни бъдещият премиер Бойко Борисов, който лично води преговорите с Патриотите.

И Борисов, и съпредседателят на Обединените патриоти Валери Симеонов, признаха, че разговорите са били доста трудни, а крайният успех е дошъл след взаимни компромиси. Според Борисов обаче това е било изключително важно в името на стабилността на страната, защото по време на безвластие - без парламент и правителство, държавата се дестабилизира.

"Демокрацията е нещо свято, а най-доброто, което е измислила демокрацията това са изборите, на които народът да си каже думата. Ние върнахме управлението с цел народът да може да се произнесе как и по какъв начин да бъде управляван и така на изборите, които бяха честни и демократични, бяхме подредени в парламента. Бяхме заявили, че нашите партньори при евентуално такова развитие на изборите ще са Патриотите и Реформаторите и заради това ни беше лесно да определим с кого ще управляваме“, обясни Борисов.

Усилията и компромисите, които са направили и от ГЕРБ, и от Обединените Патриоти били заради общия принцип "България над всичко“.

"Ако ние не бяхме направили тези компромиси, БСП и Патриотите не могат да направят правителство, и ако ние не се бяхме разбрали, сега трябваше пак да отидем на избори, а при този мигрантски поток, Турция ни е на границата, Македония е без правителство, в Сърбия и Унгария всеки ден протести и още месеци такова безвластие без парламент в парламентарна република, е дори рисково“, коментира бъдещият премиер.

Като един от тези рискове той посочи предложението на правосъдното министерство за въвеждане на уседналост за гласуване на избори, въпреки че беше оттеглено. "Започнаха и опити да се сменя законодателството и то така, както за ГЕРБ е неприемливо да оставим българите в чужбина без право на глас“, каза Борисов.

Валери Симеонов пък наблегна на факта, че бъдещото правителство ще изкара пълния си мандат от 4 години.
Общата стратегическа програма на бъдещето коалиционно управление на ГЕРБ и Обединените патриоти е записана в 21 страници, като една символика за това, че ние се обединяваме около общото си решение да организираме и проведем управлението на страната до 2021 година. "България 2017 – 2021“ може да се приеме условно програмата“, коментира той.

Симеонов призна, че след изборите в края на март не са останали много възможни комбинации за съставяне на кабинет.

Последни новини
Още от Новини