Тръмп обсъжда въпроса за въвеждане на санкции за Москва заради Асад

Възможен обект на санкционния режим може да стане и Иран

Тръмп по време на срещата си с краля на Йордания Абдула II. (05.04.2017) Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Тръмп по време на срещата си с краля на Йордания Абдула II. (05.04.2017) Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Американският президент Донлад Тръмп обсъжда въпроса за въвеждане на санкции по отношение на Руската федерация и Иран заради поддръжката на двете страни на режима на сирийския президент Башар ал-Асад. Това съобщи в интервю пред CNN постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли.

„Президентът Тръмп има намерение да обсъди (въпроса за въвеждане на рестрикции по отношение на Русия и Иран – бел.ред.), като тези обсъждания вече са започнали“, заяви Хейли.

По думите й, въпреки че приоритетна цел на САЩ в Сирия е борбата срещи ИДИЛ, Вашингтон не счита за възможно политическо урегулиране на ситуацията, докато Асад е президент на страната.

„Нашият първи и основен приоритет е борбата с ИДИЛ. Второ, не виждаме мирна Сирия с Асад. Не съществува никакъв вариант за политическо урегулиране в Сирия докато Асад е на власт“, бяха точните думи на американския представител.

Припомняме, че в нощта на 7 срещу 8 април Съединените щати нанесоха първия си от началото на конфликта в Сирия масиран ракетен удар срещу режима на Башар ал-Асад, като целта беше авиобаза на Военновъздушните сили на официалното сирийско правителство. Според американския президент Доналд Тръмп ударът представлява „пропорционален отговор“ на извършената, според САЩ, газова атака от страна на силите на официален Дамаск срещу мирното население в провинция Идлиб.

Атаката очаквано предизвика остра ответна реакция от страна на Кремъл. „Атака срещу суверенна държава“ и „нарушение на международните правни норми“, бяха епитетите, използвани по отношение на удара на САЩ от руския президент Владимир Путин.

Ударът, извършен от САЩ, също така се отрази и на цените на основните суровини, по-конкретно на тази на петрола, която продължава да се покачва заради политическата несигурност в глобален план.

Последни новини
Още от Новини