Енергийните цени могат да паднат през есента

Заявлението дойде от председателя на КЕВР Иван Иванов

Снимка: Bulgaria ON AIR Снимка: Bulgaria ON AIR

През есента ще бъде направено всичко възможно цените на парното да бъдат намалени. Това обяви пред Националната телевизия председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Думите на Иванов идват на фона на решението на регулатора от миналата седмица, с което бе позволено вдигане на цената на електроенергията с до 1% и на топлоенергията с до 26%. От началото на април пък КЕВР прие искането на „Булгаргаз“ за поскъпване на природния газ с близо 30% (29,6%).

„Има определени тенденции, които показват, че тя може и се надявам да бъде намалена. Причините са няколко: първо, определено движение на международните цени на суровия петрол, което през март показа спадане. Надявам се също, че България ще предоговори с Газпром условията за доставка на природен газ и то в националния интерес на страната, което да доведе до известно намаляване. И на трето място, това което беше изтъкнато от Томислав Дончев и Теменужка Петкова, че новото правителство ще се постарае чрез вътрешен одит да намери допълнителни резерви в дружеството Булгаргаз, които могат да доведат до ново заявление за цени за по-ниски стойности за цената на природния газ“, бяха точните думи на шефа на КЕВР.

"Регулаторът от 2 г. откакто е независим трябва да взима справедливи решения. Едно от тях е премахването на това субсидиране на парното на софиянци от хората от отдалечените и бедни райони", заяви още Иванов.

Рязкото поскъпване на газа и респективно на обвързаните с него електричество и топлоенергия предизвика остра ответна реакция както и у потребителите, така и у основните политически сили. През миналата седмица се проведоха неколкодневни протести пред сградата на КЕВР на столичния булевард „Дондуков“. От БСП пък съобщиха, че ще обжалват решението на регулатора, като против скока на цената се обявиха и основните им опоненти от ГЕРБ.

Последни новини
Още от Новини