Avio: първото космическо IPO

Джулио Ранцо, гл. изп. директор на Avio

Двигателите на ракетата Ариана 5 на Avio в завода на компанията в Солеферно, край Рим, Италия. 13 февруари 2012. Photographer: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Двигателите на ракетата Ариана 5 на Avio в завода на компанията в Солеферно, край Рим, Италия. 13 февруари 2012. Photographer: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Италианската компания за изстрелване на спътници в орбита Avio SpA стана първата от сектора на аерокосмическата индустрия, която излезе на борсата, съобщи Bloomberg на 10 април 2017.

Avio пусна първото си IPO като предложи акции на цена от 13.88 евро в Милано.

Avio е най-голямата компания за изстрелване на сателити в Европа. Тя произвежда двигатели за ракети, използване за извеждане в орбита на малки сателити съвместно с Италианската космическа агенция.

След излизането на Avio на борсата в Милано Leonardo, позната преди като FinnMeccanica увеличи дела си в Avio от 14% на 28%. Операцията включва и около 40 мениджъри на Avio, които притежават общо около 4% от акциите.

От 2015 Avio работи по ракетата-носител Vega C, участваща в Европейската космическа програма, за което смята да подобри с 60% товароподемността й за извеждане на спътници до 2300 тона. Първият полет на Vega C е предвиден за 2019.

Avio работи по двигателите заедно с Airbus Safran. Двигателят ще се използва и за новата ракета Ариана 6.

"В момента има безпрецедентно търсене", каза изпълнителният директор на Avio Джулио Ранцо в интервю за Гай Джонсън от Bloomberg.

"Ако искаш да можеш да работиш на изключително конкурентния пазар, трябва да можеш да мобилизираш ресурси за нови инвестиции, нови продукти и пускането им на пазара".

Чуйте интервюто във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини