Страшни ли са срещите лице в лице с инвеститорите

60% ръст на корпорациите в САЩ, които избират виртуални срещи с инвеститорите си

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

60% повече американски компании ще проведат виртуални срещи с инвеститорите си, вместо лице в лице. Тази година около 250 компании се очаква да проведат ежегодните си срещи с инвеститорите чрез аудио или видео комуникация, пише Investor.bg, позовавайки се на AFP.

Тази година около 250 компании се очаква да проведат ежегодните си срещи с инвеститорите чрез аудио или видео комуникация в сравнение със 155 компании през 2016 г., или с над 60% повече, и само 26 през 2012 г.  показват данните на компанията Broadridge.

Сред компаниите, които ще се лишат от възможността да срещнат акционерите си лице в лице, е вторият най-голям американски автомобилен производител Ford, както и енергийните гиганти ConocoPhillips и Duke Energy.

„Ние се отнасяме много сериозно към доверието на нашите акционери и нашия управленски екип“, коментира президентът на марката Бил Форд. „Виртуалният характер на тазгодишната среща ще ни даде възможност да подобрим достъпността, ефективността и да намалим разходите“, обясни още той. 

Duke Energy също защити подобна практиката, казвайки, че този формат ще позволи на ръководството да отговори на повече въпроси на акционерите не само по време на заседанието, но и след това в онлайн формат.

Но изглежда не всеки вярва на благородните подбуди зад това решение. 

“Това, което всъщност се случва, е, че корпорациите се опитват да се скрият - от акционерите, от протестиращите, от всеки, който се опитва да ги държи отговорни“, заяви Марни Халаса, основател на консултантската фирма „Revolution is Sexy“, която по-рано отправи критики към големи банки.

Някои от акционерите добавят, че не е в интерес на компаниите да се изолират от заинтересоваността на обществото.
Според тях изключително важна е възможността на инвеститорите да говорят по време на срещата, независимо дали имат една или един милион акции от предприятието.

Мнозина обаче твърдят, че в този взаимосвързан свят компаниите използват технологични инструменти, за да омаловажават правата на инвеститорите и да се скрият от отговорност.

За да отгвори на упреците Ford излезе с официално съобщение, че ще отговори на всички отправени въпроси, дори и времето да не стигне по време на самата среща, те ще бъдат публикувнаи онлайн.

Виртуалните срещи станаха възможни след промени в законодателството в редица американски щати, включително Делауеър, където са базирани много компании. Годишните събития обикновено не са основен повод за комуникации за най-големите акционери, които обикновено са в постоянен диалог с корпорациите. Но те тредиционно предлагат възможности за индивидуалния инвеститор, коментира AFP.

Последни новини
Още от Новини