Фискална сигурност в променяща се среда

Малта иска забавяне на реформите срещу данъчни измами в ЕС

Малта. Снимка: Freeimages.com Малта. Снимка: Freeimages.com

Малта настоява да се забави борбата на ЕС срещу укриването на данъци и представи на срещата на европейските финансови министри във Валета вчера нов документ, предупреждаващ за опасността от прекомерно прибързване с реформата "Фискална сигурност в променяща се среда", пише Investor.bg.

Малта, обвинявана многократно, че е данъчен рай, настоя днес да се забави темпа на реформите, подети от Европейския съюз за борба с укриването на данъци, опасявайки се това да не навреди на европейската икономика, предаде Франс прес.

"Трябва да се уверим, че страните, които биха могли да бъдат засегнати от въвеждането" на реформите, целящи борба с укриването на данъци, разполагат с известна "сигурност" по отношение на прилагането на тези мерки, заяви малтийският министър на финансите Едуард Шиклуна при пристигането си за срещата на европейските финансови министри във Валета вчера, 08.04.2017.

Малта, която е ротационен председател на ЕС през първите шест месеца на годината, на теория би трябвало да поеме и да продължи започнато от Европейската комисия и да подкрепя графика за въвеждането на мерките за борба с данъчните измами и укриването на данъци.

Малката държава обаче днес представи документ за обсъждане от 7 страници, озаглавен "Фискална сигурност в променяща се среда". В него Малта предупреждава за опасността от прекомерно прибързване. "Необходимо е да има достатъчно време, за да се формулира правилно, да се асимилира и да се приложи такова законодателство", е посочено в документа.

Европейски източник изтъкна, че е "изненадващо, особено година след скандала с "Панамските документи", председателството на ЕС да се бави, при положение че Европейската комисия и страните членки са се споразумели по амбициозен график за данъчните мерки".

Белгийският министър на финансите Йохан ван Овертвелд от своя страна обаче подкрепи Малта. Според него малтийското председателство е право да обръща внимание, че не бива да се бърза прекалено в тази посока. Важно е и други региони по света (Северна Африка, Азия) да напредват повече или по-малко със същия темп и по същия път.

Европейският комисар по икономическите въпроси Пиер Московиси, който е сред най-големите поддръжници на борбата с укриването на данъци, изрази резерви към малтийската инициатива. Той припомни, че комисията и страните членки имат съвместно разработена работна програма и трябва да се продължи работата по нея със същия ритъм. Московиси изтъкна като аргумент, че европейците вече не понасят многонационалните компании да плащат по-малко от справедливия дял данъчни задължения.

Последни новини
Още от Новини