Бивш премиер на Хърватия в затвора за корупция

Иво Санадер присвоил над 2 млн. евро по време на мандата си - 2003-2009

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

Бившият хърватски премиер Иво Санадер бе осъден на четири и половина години затвор от съда в Загреб вчера (07.04.2017) за подкупи. Той е присвоил над 2 млн. евро по време на своя мандат, пише Euractiv. 

Сандер, който бе начело на правителството от 2003 до 2009, е обвиняем и в още три други дела за подкупи, в които той отново е обвинен в присвояване на милиони евро. 

В петък съдебното жури отсъди, че Санадер е виновен по обвинението, че е притиснал управляваното от него правителство да закупи сграда в Загреб за Министерството на регионалното развитие на цена двойно по-висока от пазарната.

Правителството е заплатило 10 млн. евро за имота, но 2,3 млн. евро са били дадени директно на Санадер, сочат доказателствата. 

63-годишният Санадер трябва да върне тази сума на бюджета, разпореди съдия Ясна Смиляниц. 

Тъй като присъдата е по-малка от пет години, няма да се наложи Санадер да влиза в затвора докато не бъде потвърдена, като окончателна, както повеляват законите на Хърватия. 

"Нямаше нито едно веществено доказателство, а само фалшиви показания", заяви Санадер след като бе произнесена присъдата и каза, че ще обжалва решението. 

Двамата други обвиняеми - Стйепан Фиолик, продал сградата на министерството и шефа на компанията, оценила сделката, Младен Минаревич, са осъдени на по една година затвор. Тяхната присъда ще бъде намалена на обществено полезен труд.

Битката срещу корупцията бе ключов критерий за приемането на Хърватия в Европейския съюз през 2013. 

Последни новини
Още от Новини