Български пещери генерират 843,5 хил. лв. от туристи

9-те най-популярни спелеоложки атракции са привлекли 221 хил. туристи през 2016

Ягодинска пещера. Снимка: Facebook Ягодинска пещера. Снимка: Facebook

Деветте най-популярни пещери в България са събрали 843,5 хил. лв. от входни такси през 2016, като 221 хил. туристи са разгледали галериите на подземните природни забележителности. Входната такса за възрастни е между 3 и 7 лв., пише dnes.bg. Учениците и пенсионерите ползват намаление.

Най-доходоносна е Ягодинска пещера, която за година е привлякла около 35 000 туристи, донесли й приходи от около 192 500 лв. Входът в подземната забележителност край родопското село Ягода е най-скъп – 7 лв. за възрастни и 4 лв. за деца и пенсионери.

Най-посещавани обаче са Дяволското гърло и Съева дупка, които приютяват по 40 000 туристи всяка година. И двете забележителности се стопанисват от Българския туристически съюз, които управляват обектите по силата на акт на Министерски акт от 1964 година. Дружеството стопанисва още Ягодинска пещера, Ухловица, Снежанка, Бачо Киро и Харамлийска пещера, чието облагородяване все още не е завършило, т.е. не е достъпна за туристи.

От съюза обясниха, че фактическото управление на обектите се извършва от местните туристически дружества, а самите обекти остават публична-държавна собственост. Приходите от входните такси остават за дружествата, които се грижат за обезопасяването и осветлението на пещерата и наемат екскурзоводи. Същите разходи имат и кметовете на Враца, Перник и Ловеч, които стопанисват пещерите Леденика, Духлата и Деветашката пещера, които са общинска собственост.

По данни на Министерството на околната среда и водите ( МОСВ)  у нас има 5945 пещери и пропасти, като малка част от тях са благоустроени. Някои от отворените за туристи обекти попадат в границите на защитени територии, а други са обявени за природни забележителности. Пещерите са дом за 33 вида прилепи от 35 познати в Европа.

Екоминистерството е издало режим със забранени дейности за част от пещерите. Във всички подземни забележителности е забранено събирането на камъни, разкриването на кариери, рисуване по стените, палене на огън. През 2011 година МОСВ издаде специални мерки за Деветашката пещера, в която след снимки на филма „Непобедимите“ умряха част от прилепите.

Така освен традиционните неща, забранени и в останалите пещери, в Деветашката не е позволено на туристите да влизат в галерията с прилепи по време на размножителния им период. Освен това е забранено провеждане на масови мероприятия.

Последни новини
Още от Новини