Терористичен акт в Стокхолм

Камион се блъсна в мола Ahlens в шведската столица

Карта на Стокхолм. Google Maps Карта на Стокхолм. Google Maps

Камион се блъсна в луксозен магазин на пешеходната зона на столицата на Швеция Стокхолм на 7 април следобед, при което загинаха пешеходци, съобщи Bloomberg.

Министър-председателят на Швеция Стефан Льовен нарече катастрофата терористичен акт. Полицията затвори части от Стокхолм. Затворено е и метрото. Камионът е бил откраднат по-рано през деня.

Жертви

Камионът се блъсна в сградата на Ahlens в центъра на шведската столица в петък следобед, съобщи полицията. Местните медии съобщиха за петима загинали, макар че полицията потвърди само две жертви.

Льовен отмени планираното си пътуване до Гьотеборг и се върна в столицата.

Полицията на Стокхолм призова хората да не излизат и да внимават какво публикуват в социалните медии.

„Швеция бе атакувана”, каза премиерът Льовен, цитиран от Асошиейтед прес. „Това е терористичен акт”.

Шведската публична телевизия SVT съобщи, че на мястото на инцидента са произведени изстрели.

Инцидентът от 7 април стана близо до мястото, където през декември 2010 шведският гражданин, живеещ във Великобритания Таймур Абдулуахаб се взриви като уби още двама души.

 

 

 

ЕС осъди нападението в Швеция.

„Нашите мисли са  с хората в Швеция след трагичните събития в Стоколм от днес. От името на ЕК искам да изразя искрени съболезнования на семействата на жертвите и да поздравя за смелостта хората, които първи се отзоваха на място”, казва президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер, цитиран в съобщението на сайта на комисията.

"Ние сме солидарни с хората от Стокхолм. Нападение срещу която и да е от нашите страни-членки е нападение срещу всички нас", написа Юнкер в Туитър.

Последни новини
Още от Новини