Търговците на дребно в САЩ затварят магазините си

Броят на затворените магазини от началото на годината досега надминава броя на тези от 2008

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Тази седмица магазини от двете страни на ценовия спектър в американската индустрия за продажби на дребно планират да затворят врати, пише Bloomberg.

Обувната верига Payless Inc. обяви фалит и заяви, че възнамерява да затвори стотици свои магазини.

В същото време Ralph Lauren Corp. обяви, че ще затвори един от главните си магазини на Пето Авеню. Polo store е символ на старомодния лукс и вече не отговаря на вкуса на днешните купувачи.

Rue21 Inc., търговец на дребно за тийнейджърско облекло, може да бъде следващият в групата. Веригата от 1000 магазина се готви да обяви фалит този месец, твърдят хора, запознати със случая. А само преди няколко години тя бе продадена на Apax Partners за близо $1 млрд.

„Това е индустрия, която все още търси отговори“, заяви Ноел Хъбърт, анализатор в Bloomberg.

Бързият упадък на голям брой търговци на дребно бе причина много помещения в моловете да останат празни. Може да се наложи над 10% от търговските площи в САЩ да бъдат затворени.

Главният изпълнителен директор на Urban Outfitters много точно определи ситуацията миналия месец. През последните години към моловете бяха добавени твърде много магазини, предлагащи едно и също – облекло.

„Свидетели сме на резултатите – затворени магазини и намалени наеми. Тази тенденция ще продължи в близкото бъдеще и дори може да се ускори“, каза той.

Броят на затворените магазини от началото на годината досега надминава броя на тези от 2008, когато е и последната рецесия в САЩ, съобщи Кристиан Бъс, анализатор от Credit Suisse Group AG.

Близо 2, 880 затваряния са обявени досега за 2017 в сравнение с 1 153 през 2016, пише той в доклад.

По същата аналогия до края на годината е възможно да бъдат затворени 8 640 магазина, допълни още той.  

Последни новини
Още от Новини