Нов еднорог в Хонконг дава телефони под наем

Хотелските стаи по света може да предлагат скоро мобилен телефон като екстра

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Стартъп в Хонконг скоро достигне прага от 1 млрд. долара, благодарение на 25-годишeн предприемач, който дава под наем телефони на туристи, пише Bloomberg. Tink Labs Ltd. е в процес на набиране на 40 млн. долара и цели да достигне стойност от 1 млрд. долара, това твърдят запознати лица.

Набирането на средства все още не е приключило и крайните данни може да бъдат променени, споделят хора, пожелали да останат анонимни, тъй като информацията не е публична.

Компанията, основана през 2012 и ръководена от главния изпълнителен директор Терънс Куок, увеличи два пъти броя на своя персонал през последната година,до 300 души.

Финансирането ще бъде насочено именно към работещите и към разходите за разширение и е насочена към семейни офиси и институционални инвеститори. 

През септември Tink Labs събра 125 млн долара и бе оценена на над 500 млн. долара с подкрепата на Foxconn Technology Group, Sinovation Ventures на Кай-Фу Лий и Цай Уеншенг, председател на Meitu Inc.

Въпреки че в Китай броят на т.нар. „еднорози“ (бел.ред.- еднорог е стартъп компания, която достига стойност от 1 млрд долара чрез частна или публична инвестиция) расте постоянно, стартъпите в Хонконг са отсъствали от списъка, според данни на CB Insights.

В момента Хонконг не разполага с нито един стартъп, оценен на над 1 млрд. долара, въпреки че има модерна икономика и се смята за една от финансовите столици на Азия.

Тази липса се дължи отчасти на културна норма, която е благосклонна към стабилни работни места в утвърдени фирми, а не самостоятелни проекти.

В същото време стартъп бизнесите се контролират от шепа местни милиардери и техните конгломерати.

Tink Labs, която поставя смартфони в хотелски стаи, има за цел да предлага тази услуга в 1 млн. стаи до 2018. Телефоните на компанията могат да бъдат използвани от хотелски оператори за рекламиране на услуги, както в стаите, така и извън тях.

Стъртъпът разполага с 120 000 телефона, наречени Handy, поставени в хотелски стаи и управлявани от големи групи като Starwood и Accor.

“Очевидно са изправени пред някои предизвикателства, защото услугата не е подходяща за всеки хотел“, заявява Кай-Фу Лий. „В рамките на Китай туристите няма да имат голяма полза от услугата, но тя е идеална за Хонконг и за страни, като Сингапур и Швейцария".

Foxconn, която инвестира чрез FIH Mobile Ltd., работи с Tink, за да предостави нова версия на своя смартфон, която позволява на потребителите да контролират средствата за развлечение в хотелската си стая – интерактивна телевизия и интернет. 

Последни новини
Още от Новини