Услугите в еврозоната под очакванията

PMI индексът на най-високо ниво от 6 години, но недостатъчно

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

Производителността в еврозоната през март в сферата на услугите е по-слаба от очакваното, съобщава Bloomberg. PMI индексът се е покачил от 56 до 56,4 през февруари, което е най-високото му ниво от почти 6 години, заяви IHS Markit в сряда. Въпреки това очакването е било за 56,7, което означава, че сферата на услугите се подобрява с по-бавен темп от прогнозираното.

Европейската централна банка (ЕЦБ) предприе безпрецедентни мерки за стимулиране на икономиката и поддържане на инфлацията и заяви, че ще продължи да прави това поне до края на годината.

Председатателят на банката Марио Драги посочи, че слабото развитие е доказателство, че тези стимули са все още нужни. В същото време колегите му започнаха да намекват за дебат във връзка с това какво ще се случи, когато възстановяването стане по-устойчиво.

“За регион, в който безработицата е двуцифрено число, е най-добре да бъде покачен индексът на заетост“, казва Уилиамсън. „Натискът върху цените остава висок и това вероятно ще доведе до по-високи потребителски цени през следващите месеци, но вероятно ЕЦБ ще проведе нерестриктивна политическа позиция по-късно тази година“. 

Последни новини
Още от Новини